CURSUS CLO3D VOOR MODE

UGCHELEN

14 uur les verdeeld over twee lesdagen

 

De behoefte om het kleding ontwerp om te zetten naar een 3D presentatie wordt steeds groter. Er bestaat een grote hoeveelheid mogelijkheden om dat te doen. Designersupport kiest voor het 3D programma dat de meeste ervaring, flexibiliteit en mogelijkheden biedt op dit gebied genaamd Clo3D. Onze cursus wordt verzorgd door een specialist die voor 3D animatie is opgeleid aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. 

De cursus vind plaats in twee lesdagen achter elkaar. Wij gaan er vanuit dat je een achtergrond met mode hebt en begrijpt hoe kleding patronen in elkaar zitten. De patronen en oefenmodellen tijdens de cursus worden door ons aangeleverd. Het enige waar jij voor hoeft te zorgen is een eigen laptop met Clo3D.

Het is mogelijk om een gratis dertig dagen proefversie van de Clo3D website te downloaden. 

 

De eerst volgende klassikale lesdagen zijn: 

 • Woensdag 29 Nov dag 1 - Woensdag 06 Dec dag 2 (VOL)

 

3D KLEDING VIRTUALIZATIE

Kleding in 3D virtualiseren kan om diverse redenen worden gedaan. 

 • Het beoordelen van productiesamples in 3D en daarmee het aantal fysieke samples besparen met daarbij tegelijkertijd ook tijd en kosten te besparen. 
 • Het optimaal kunnen berekenen van artwork plaatsingen op het kledingstuk. 
 • Het optimaal kunnen berekenen van alle materialen van het kledingstuk. 
 • De mogelijkheid creëren om het kledingstuk in alle mogelijke digitale vormen te kunnen presenteren. Wij denken hierbij aan: 
  • Een kledingstuk rondom kunnen bekijken op de website. 
  • Een animatie video te maken. 
  • Een optimale presentatie foto te renderen.
  • De kleding te gebruiken in interactieve toepassingen zoals: 
   • Virtual Reality. 
   • Augmented Reality. 
   • Kleding verkoop in games. 
   • Fashion filter in social media apps. 

 

NIVEAU

Om deze cursus te gaan volgen heeft u basis computer kennis nodig van ten minste Windows. Ook dient u over basiskennis te beschikken hoe een kledingstuk vanaf een CAD patroon in elkaar wordt genaaid. U hoeft géén ervaren CAD patroontekenen specialist te zijn.

 

COMPUTEREISEN

Gaat u speciaal voor Clo3D een laptop aanschaffen en heeft u advies nodig. Die geven wij met alle plezier. 

Hier vindt u de Clo3D opgegeven systeemeisen

Let op dat ze beginnen met de meest ideale systeemeisen. Maar met de opgegeven minimum systeemeisen valt er ook een goed begin te maken met Clo3D. Met een laptop met een NVIDIA RTX 3060 videokaart zit je goed. 

 

BEHANDELDE ONDERWERPEN

 • Interface (settings, navigatie, object browser etc.)
  • Als eerste gaan wij het uiterlijk van het programma, 'de interface' onder de loep nemen. Hoe stel je Clo in, hoe navigeer je door het programma en bijvoorbeeld, hoe gebruik je de 'object browser' etc. 
 • Patroonteken- en editing tools
  • Clo3D is speciaal gemaakt om kleding in 3D te maken op basis van patroondelen. Precies zo als je kleding in het echt in elkaar zou naaien. Daar komen gereedschappen voor patroontekenen bij kijken die wij hier gaan behandelen. 
 • Patronen importeren en editen
  • Meestal zal je digitale patronen hebben getekend in een andere CAD programma. Dat kan zijn 'Lectra, Gerber, Pattern Maker, Grafisch en ga zo maar door. Die programma's kunnen het patroon exporteren naar DXF. Het is ook heel goed mogelijk om patronen te tekenen in Adobe Illustrator. Een Adobe Illustrator bestand is als zodanig in Clo te importeren. Ook Adobe Illustrator artworks en textiel repeats zijn in deze hoedanigheid rechtstreeks te importeren. Daarom zijn CAD patronen gemaakt in Adobe Illustrator uitermate geschikt. 
 • Naaien en simuleren
  • Zodra het patroon in Clo aanwezig is, dan worden de patroondelen aan elkaar gestikt. Je wijst zeg maar aan welke naden aan elkaar horen. EN zodra je dat hebt gedaan, dan ga je 'simuleren'. Het programma gaat dan uitrekenen hoe de aan elkaar genaaide patroondelen er in 3D uit zien. 
 • Speciale patroonwaarden: Vouwen, elastiek, pressure
  • Een eenvoudig jurkje in elkaar zetten is waar wij mee starten. Maar kleding bestaat natuurlijk uit veel meer technieken. Deze speciale patroonwaarden zoals 'vouwen', 'elastiek' en 'druk' zullen wij gaan behandelen. 
 • Hardware & trims (ritsen, knopen, gespen en bindings)
  • Een kledingstuk eenmaal in elkaar gezet bevat ook trims zoals ritsen, knopen, gespen en bindings'. Clo heeft hier speciale technieken voor om die weer te geven. Voorts is het ook mogelijk om trims in andere 3D programma's te (laten) modelleren en deze vervolgens in Clo te plaatsen. Er zijn diverse wegen die naar Rome leiden op dit gebied. 
 • Stoffen
  • Één van de meest indrukwekkende vaardigheden van Clo is naar mijn mening de manier waarop het textiele materialen kan weergeven. Gewicht, valling, textuur al deze eigenschappen vallen uitstekend in Clo weer te geven. Door waarden in te vullen en ook door bepaalde plaatjes in te laden die bepaalde uiterlijke kenmerken zullen simuleren. 
 • Graphics (logo’s en prints)
  • Een volgend belangrijk onderdeel van kleding zijn de all-over dessins en de artworks. Die kunnen bedrukt zijn, gezeefdrukt zijn met een materiaal dat een bepaalde dikte heeft en het kan ook geborduurd zijn. Al deze uiterlijkheden zijn uitstekend weer te geven. In de cursus zullen bij bijvoorbeeld een Illustrator bestand inladen die bestaat uit diverse arwtorks, geplaatst op diverse tekengebieden. Wanneer het artwork eenmaal is geplaatst op het kledingstuk is het mogelijk in Clo3D om door de tekengebieden te bladeren en zo live op het kledingstuk artworks te wisselen. Bijvoorbeeld om zo te beoordelen welke het beste past. 
 • Stitchings
  • Voor technisch tekenen met Adobe Illustrator leveren wij speciale stiksel bibliotheken aan. Maar Clo3D heeft het nog beter voor elkaar. Die bieden speciale technieken om stiksels zeer realistisch weer te geven. 
 • Colorways (meerdere variaties op zelfde kledingstuk binnen hetzelfde bestand)
  • Nu is een kledingstuk in 3D vormgegeven, dan zijn er nog kleurvarianten nodig. Het spreekt voor zich dat juist hier digitale kleding tekeningen uitstekend geschikt zijn. U zal leren hoe snel en eenvoudig er kleurvarianten (colorways) van het 3D model te maken zijn. 
 • Renderen en presentatie
  • Nou is het zo dat wanneer je werkt in een 3D programma dat je werkt in een soort voorvertoning weergave. Je moet je voorstellen dat een 3D model in de computer in een omgeving staat, net als in het echt in een kamer bijvoorbeeld. Ook is er sprake van een bepaalde belichting, net zoals in het echt er licht van buiten kan komen of via lampen belicht is. Als deze factoren worden bij elkaar opgeteld tot een virtuele 3 dimensionale omgeving en uitgerekend tot een levensechte foto. Dat uitrekenen noemen wij 'renderen'. Met een dergelijke render kan je een presentatie maken. Het is mogelijk om een plat plaatje te renderen. Het is ook mogelijk om een bewegende video te renderen. Bewegende beelden naar een video renderen kost natuurlijk meer rekenkracht en daarom ook meer rekentijd dan een plat plaatje renderen. 

 

LESMATERIAAL


Wij starten met het maken van een eenvoudige jurk. Het patroon daar voor hebben wij al vast in Illustrator voorbereid (u heeft géén Adobe Illustrator nodig voor deze cursus). Dat bestand krijgt u van ons aangeleverd. Daarna zal er ook met andere modellen gewerkt worden zoals een overhemd, een broek en een jack en ook hier krijgt u de bestanden van ons voor aangeleverd.  

 

Wij hebben plaatjes gemaakt van all-over dessins en Adobe Illustrator artworks. Deze krijgt u ook van ons aangeleverd om vrij mee te experimenteren. Hier onder een paar voorbeelden er van. 

U heeft géén Adobe Illustrator nodig voor de cursus om de documenten in Clo3D te kunnen gebruiken. 

VIDEO LESMATERIAAL

Wij geven les volgens de methodes die Clo3D zelf heeft aangeboden middels video's die te vinden zijn op Youtube. Het voordeel van het feit dat wij zo werken is dat wanneer u de video's na de cursus terug kijkt, het u bekend voor zal komen en zodanig hebben wij ervaren dat de opgedane kennis van de cursus beter te onthouden is. Na de cursus ontvangt u van ons een youtube playlist. Het fijne van een cursus volgen boven alleen maar filmpjes kijken is dat u specifieke vragen kan stellen en dat wij meer tips en tricks tonen dan in de video's te zien zijn. 

 

DESIGNERSUPPORT TOEGANG

De website designersupport.nl heeft een lange historie van het aanbieden van online lesmateriaal voor programma's zoals Adobe Illustrator, Photoshop en Indesign. Al dit lesmateriaal is zuiver gericht op werken in de mode industrie. Op dit moment zijn wij bezig om ook online lesmateriaal aan te bieden op designersupport.nl. Dat is alleen nog niet zo ver. Wij verwachten in de loop van 2021 ook online tutorials aan te bieden. Waarom als er al online video's zijn op youtube? Designersupport biedt haar tutorials ook aan als online leesvoer. Ondersteund met plaatjes. In dat geval heeft u de keuze om of te lezen of om de video te bekijken. Ook gaan wij extra tutorials aanbieden over speciale onderwerpen. 

Ook al bieden wij op dit moment nog geen Clo3D oefeningen aan op designersupport.nl zelf. U krijgt al wel een jaar toegang tot de website. Namelijk voor de onderdelen technisch tekenen, artworks en dessins en illustratie. Voor het toegang tot het onderdeel CAD patroontekenen met Adobe Illustrator dient een aanvullend abonnement afgesloten te worden. 

 

LOCATIE

 • De lessen vinden plaats op onze leslocatie in UGCHELEN.

 

PRIJS

 • De prijs voor de cursus is € 945,- per persoon.
 • Klik hier om informatie aan te vragen om ons bij u in bedrijf les te laten geven. 

 

BOEKEN

Wanneer u een cursus boekt, dan nemen wij contact met u op om de data in te plannen en ontvangt u van ons een factuur. U bent zelf verantwoordelijk voor een Clo3D licentie op uw eigen computer. Wij verlangen van u dat het cursusbedrag uiterlijk twee dagen vóór aanvang van de eerste cursusdag op onze rekening is bijgeschreven. 

De cursus is Nederlandstalig. 

 

STAP-Budget is helaas niet meer mogelijk maar boeken op eigen rekening natuurlijk wel.

Het inschrijfformulier is Engelstalig. Maar de cursus is gewoon Nederlandstalig tenzij samen anders afgesproken. 

Voor de cursus Clo3D dient u zelf een licentie op de software aan te schaffen. Het is ook mogelijk om eerst voor een gratis dertig dagen versie te gaan. Ga naar www.clo3D.com en klik rechtsboven op 'Trial download'. Let op dat het maar één keer mogelijk is om bij Clo3d een gratis dertig dagen proefversie te gebruiken. Kies deze optie daarom niet te vroeg. 

Booking form - Boeking formulier

Clo3D training for fashion

Price ex. VAT:
Price incl. VAT:
€ 945,00
€ 945,00
*VAT = BTW

When booking is done we will:

 • e-mail you to discuss and confirm appointments on the Clo3D training for fashion date(s).
 • send an invoice by e-mail

When payment is received we will send you:

 • Username and password
 • Explanation how to get the most out of all designersupport.nl tutorials, downloads, online support and the online Plaid Designer Tool

Laptop:

Name and address

Optional extra info

Please do the check if you're not a robot

How do you know Designersupport?


Terms of services

Of   Annuleren