Mode als bron van positiviteit — 20 jaar Ecorn

Mode heeft altijd al een bijzondere rol gespeeld in ons leven. In tijden van onzekerheid, chaos of verandering is mode meer dan alleen kleding — het biedt troost, escapisme, verwondering. Dat benadrukte trendforecaster Lidewij Edelkoort onlangs nog tijdens haar lezing over de komende seizoenen. Ze sprak over de behoefte aan ‘Candy Culture’, een nieuwe esthetiek die zacht, troostend en soms bijna kinderlijk hoopvol is. Juist in een wereld vol scherpe randen is het onze creativiteit die de zachtheid kan terugbrengen.

En ik geloof dat dat precies is wat ontwerpers doen: ze creëren helderheid, geven vorm aan gevoel, brengen optimisme. Ze helpen anderen hun identiteit te vinden of simpelweg even te ontsnappen aan de realiteit. En dat is wat ik al twintig jaar met liefde ondersteun via mijn onderneming Ecorn, het bedrijf achter Designersupport.nl.

 


Een bescheiden begin

Wat velen niet weten is dat ik eind jaren ‘90 mijn eerste stappen in de mode zette met een eigen kledingmerk... en er keihard onderuitging. In 1999 moest ik alles loslaten en opnieuw beginnen. In 2005 is mijn bedrijf Ecorn van start gegaan (met een knipoog naar het merk Acorn waarmee ik had gefaald) . De eerste jaren heb ik met plezier op freelance basis ontwerp werkzaamheden verricht. Al snel kwamen daar cursussen bij. Langzaam groeide mijn praktijk uit tot iets groters. Een onderwijsinstelling, ontwerp- bureau en modefotografie. 

In 2011 lanceerde ik de website Designersupport.nl, die inmiddels als digitaal lesmateriaal wordt gebruikt door dertien vaste scholen — en in samenwerking met een reeks andere scholen. Zo werd mijn eenmanszaak gaandeweg een onderwijsinstelling, een steunpunt voor ontwerpers, makers en denkers. 

En nu, in 2025, bestaat mijn onderneming 'Ecorn' officieel twintig jaar!

 

Modefotografie toen en nu. Boven: Moeder van model onder - 1994: Londen, fotoshoot eindexamen collectie - Foto onder: dochter van moeder foto boven, 2025: Disneyland Hotel, Royal Make Over shoot. 

 

De bovenstaande illustratie heb ik gemaakt als voorstudie voor het schrijven een tutorial over het in 2019 door Adobe gelanceerde programma Fresco. Dit iPad schilderij heb ik gemaakt op basis van een foto van Kate Moss uit de periode dat ik bij Viviënne Westwoord werkte als intern. Leuk detail is dat Adobe dit digitale schilderij op mijn Béhance profiel heeft getagged wat leidde tot een korte viral piek op mijn Béhance profiel. 

 


Terugkijken met trots, vooruitkijken met bewondering

Tijdens het doornemen van mijn lijst met clientèle en contacten viel mij iets bijzonders op: naast de gevestigde namen zijn er de afgelopen jaren opvallend veel jonge mode-initiatieven ontstaan waar ik met bewondering naar kijk. Het zijn ontwerpstudio’s en merken die in dezelfde periode zijn gestart als ik, en die ondanks de uitdagingen van de markt met succes hun eigen pad zijn blijven volgen. Een aantal van die studio’s en kledingmerken mogen wij als onze clientèle beschouwen. 

 

HERMAN

https://fromherman.com/

HERMAN brengt de essentie van herenmode naar de vrouwenkledingkast, met een focus op kwaliteit, functionaliteit en verfijning, geïnspireerd door duurzaamheid, ambacht en moderne verfijning, om minimalistische kledingstukken te creëren die elegantie combineren met dagelijkse praktischheid, waarbij elk stuk de filosofie belichaamt om meer te doen met minder.


 

 

LEERATELIER MOOOI

https://leerateliermoooi.nl/

Met de hand opmaat gemaakte leren tassen en accessoires die niet alleen functioneel zijn, maar ook een verhaal vertellen. Moooi staat voor exclusiviteit, ambacht en hoogwaardige materialen.


 

 

JOLINE JOLINK

Als ontwerper, modepionier en impactondernemer is het mijn taak om verandering aantrekkelijk te maken en te laten zien dat het anders kan. Op onze Fashion Farm in Welsum, Overijssel, hoop ik een nieuwe vorm van impact te creëren, naast het ontwerpen van duurzame kleding voor onze winkel en webshop.

 

 

MANGOA ONTWERP

Een ontwerpstudio waar identiteit, branding en mode samenkomen in projecten met ziel. Mangoa creëert met betekenis.

 

 

ILONA SIMONS

Ilona Simons uit Beek pikte de naaimachine van oma en ontwerpt nu de kleding voor Claude tijdens het Eurovisie Songfestival.

 

Deze initiatieven, klein en groot laten zien hoe rijk en krachtig de Nederlandse mode en ontwerp scène is geworden. Ondanks — of misschien dankzij — de uitdagingen van de afgelopen twintig jaar is er ruimte ontstaan voor fris talent, voor ontwerpen die mensen raken, en voor studio’s die met beide benen in het nu staan, maar met het hoofd durven dromen.

 


Op naar de volgende twintig

Twintig jaar ondernemen heeft me geleerd dat het niet alleen gaat om zakelijk succes, maar vooral om verbinding. Om mensen die elkaar versterken en ideeën die een vonk geven. Als ik terugkijk, ben ik vooral dankbaar dat ik zóveel ontwerpers heb mogen ondersteunen in hun groei. En ik kijk ernaar uit om dat nog lang te blijven doen.

Met mode, ontwerp en fotografie als troost, als spel, als statement — maar bovenal als bron van licht.

— Onno Rijpstra
Oprichter Ecorn / Designersupport.nl